Don Bosco

WIE WAS DON BOSCO?

Giovanni Bosco, beter bekend als Don Bosco, werd geboren op 16 augustus in Castelnuovo D'Asti, een klein stadje in de buurt van Turijn in Italië.

 

Tijdens zijn priesterschap leerde Don Bosco de trieste levensomstandigheden van de jongens kennen in de voorsteden van Turijn. Jonge mensen doolden door de straten, werkloos, verloren, tot het ergste bereid. Hij wilde een eind maken aan die sociale wantoestanden. Het begon met een ontmoeting met een ontmoedigde jongen. De jongen bracht na een goed gesprek vrienden mee. Zo groeide een centrum waar de jongens terecht konden.

 

Giovanni probeerde goede arbeidsovereenkomsten af te sluiten tussen werkgevers, de jongens en hemzelf. Hij bouwde huizen, waar arme jongens konden uitgroeien tot geschoolde werkkrachten, eerlijke mensen en goede christenen.

 

Don Bosco liet zich niet meeslepen in de politieke en sociale twistpunten van die dagen. Hij streefde naar het onmiddellijk haalbare. Daarvoor had hij de steun en de medewerking van iedereen nodig. Dankzij de hulpmiddelen van velen heeft hij de armen goed gedaan.

 

Op aanraden van minister Rattazzi en Paus Pius IX stichtte hij de Salesianen en de Zusters van Don Bosco. Zo groeide het werk van Giovanni voor jongeren wereldwijd.

 

Bron: Wikipedia

 

Don Bosco en onze werking

 

Volgens de visie van Don Bosco zijn jongeren de toekomst. Volgens die visie willen wij jongeren kansen bieden om tijdens de zomervakantie hun tijd zinvol in te vullen, verantwoordelijkheid op te nemen en vooral plezier te maken. De kans om plezier te maken geven wij de kinderen en de jongeren al vanaf de leeftijd van 3 jaar. Van 3 tot 12 jaar kunnen de kinderen plezier maken met hun leeftijdsgenoten en hun talenten leren ontdekken en ontwikkelen. Vanaf 16 jaar hebben de jongeren de kans om verantwoordelijkheid op te nemen. Vanaf die leeftijd kunnen ze animator worden in onze werking en kunnen ze er op hun beurt voor zorgen dat de kinderen de kans krijgen om plezier te maken.